Kako iskoristiti manje popularne ali zanimljive mreže Pinterest i Instagram?

Svuda na internetu možete naići na tekstove sa naslovima kao “Kako koristiti Fejsbuk u poslovne svrhe” ili “10 načina kako da dovedete posetu na svoj blog sa Tvitera”. I to je po meni normalno jer su to dve najpopularnije mreže, kako u svetu, tako i kod nas na Balkanu.

Ali odmah iza njih su dve mreže koje su za svoj “medij” izabrale slike. Instagram i Pinterest. Dve najpopularnije društvene mreže za deljenje vizuelnog sadržaja, na kojima se osim fotografija mogu naći i ilustracije, 3D renderi, infografike, a kod Instagrama i kratki video.

Sledećih par pasusa je prvenstveno namenjeno vlasnicima malih biznisa ili njihovim direktorima i u njima možete pročitati kako iskoristiti ove dve mreže da povećate posetu sajtu/blogu. Naravno ovo ne znači da, ako niste vlasnik ili direktor, morate da zatvorite stranu – naprotiv. :)

Šta “radi posao”?

Na Pinterestu se slike koje su dugačke, odnosno imaju visinu koja je bar tri širine, više repinuju od ostalih, tvrde neka istraživanja. A i logično je jer se višlje slike bolje vide na uređajima i “lakše” se skroluju.

Na Instagramu nemate mogućnost odabira formata jer su kod njega dimenzije fiksirane, ali zato imate desetak filtera i podešavanja kojim možete od sasvim prosečne fotografije napraviti pravo malo remek delo. Iskoristite to jer lepe fotografije privlače publiku.

I na Pinterestu i na Instagramu imate mogućnost dodavanja teksta uz sliku. Obavezno iskoristite mogućnost. Kažu da slika govori više od reči ali nije na odmet da ubacite još po koju reč koja opisuje sliku ili koja u sebi sadrži link ka specifičnoj usluzi. Mislim da je jasno da to pomaže u pretrazi, kako na samoj platformi tako i kod Gugla. Ne preterujete sa dužinom teksta, dovoljno će biti 140 – 200 karaktera, odnosno malo duže od tvita.

Na Instagramu su to #heštegovi

hashtagKorišćenje heštegova doprinosi većem broju pregleda sadržaja, pa i većem broju novih pratilaca. Kada god je moguće koristite popularne heštegove ali samo ako su relevantni, odnosno ako imaju veze sa sadržajem. Recimo #LikeForLike jeste popularan ali vam neće dovesti kvalitetne pratioce, dok će recimo #sky ili #cloud, ako na slici koju delite ima oblaka ili neba doneti koliko-toliko relevantnije posetioce i pratioce.

U svakom slučaju najbolje je koristiti heštegove koji su usko povezani sa delatnošću odnosno proizvodom koji marketirate.

Efektniji su oni sadržaji koji prikazuju nešto što gledaoci mogu da iskoriste odnosno da repliciraju

a23d0e2ab8662859b782bc48d38244f0Recimo ako se bavite izradom nameštaja, pinujte (objavite na Pinterest) sliku na kojoj je fotelja napravljena od automobilske gume i konopca i uz pomalo humorističan tekst ubacite link ka fotelji koju vi proizvodite. Ovim pokrećete emociju kod pratilaca i dižete vrednost brenda i kompanije kod ljudi koji su videli objavu. Pazite samo da ne preterate sa humorom ;)

Ukoliko vam je ciljna grupa iz inostranstva, upotrebićete naravno heštegove na jeziku čije tržište ciljate. Kod Instagrama su osim #sky i #cloud na engleskom popularni i #love, #like, #favorite, #recipe i tako dalje. Na Pinterestu su najpinovanije reči odnosno kategorije home, style, ideas, inspiration, recipe, bake, cheese, cut, infographic i tako dalje. Moj savet je da sami istražite šta je popularno kod vaše ciljne publike.

I kod ove dve mreže važi pravilo: Budite aktivni. Društvene mreže su žive i ukoliko ste neaktivni konkurencija vas brzo proguta.

Naravno, uvek je potrebno imati plan predstavljanja na društvenim mrežama jer svaka kampanja bez plana je unapred osuđena na propast. I tu ne mislim na plan “znam ja kako ću”, već na detaljno isplanirane altivnosti kojih ćete se pridržavati. Ukoliko niste sigurni kako da napravite plan, ne libite se da angažujete profesionalce.

Nadam se da među vama ima onih koji ćete u komentarima da podele iskustva u poslovnom ili privatnom korišćenju ove dve društvene mreže :)

Komentari su zatvoreni

Pings & Trackbacks